Zimbabwe chính thức đưa một số đồng tiền mới vào lưu thông
Zimbabwe officially injects its new currencies into circulation
Ngày 12/11, Ngân hàng Trung ương Zimbabwe đã chính thức đưa một số loại tiền giấy và tiền xu mới vào lưu thông để giảm bớt tình trạng khan hiếm tiền mặt, vốn được cho là một trong những nguyên nhân kìm hãm sự phát triển của nền kinh tế vốn đang chìm trong khủng hoảng của quốc gia châu Phi này.
On November 12, it was the Central Bank of Zimbabwe that officially put some Zimbabwe dollar notes and coins in circulation with the purpose of easing the shortage of cash, which was considered as one of the reasons slowing down the growth of this African country's economy which was in the middle of the economic crisis.

Đồng tiền mới được thêm vào các đồng tiền tệ đang lưu hành, được kỳ vọng sẽ góp phần giúp tăng nguồn cung tiền cho thị trường. Tuy nhiên, Ngân hàng Trung ương Zimbabwe cũng giới hạn khoản tiền được phép rút khỏi ngân hàng của mỗi người dân là không quá 18 USD/tuần.
The new currencies will be used alongside the existing currencies with the expectation of making an increase in the money supply for the market. However, the Central Bank of Zimbabwe made a decision to maintain the maximum weekly withdrawal of 18 USD per customer a week.
Năm 2009, siêu lạm phát tại Zimbabwe đã có lúc tăng lên mức 500 tỷ % khiến ZWD gần như không có giá trị trên thực tế và buộc chính phủ nước này phải từ bỏ đồng nội tệ và phụ thuộc vào USD và đồng tiền của các nước láng giềng (đồng Rand Nam Phi). Dù tiền mới đã chính thức được đưa vào lưu hành, nhưng tình trạng khan hiếm tiền mặt tại Zimbabwe vẫn đang tiếp diễn. Người dân phải mất nhiều giờ xếp hàng mới có thể rút được tiền.
In 2009, that the hyperinflation in Zimbabwe once accelerated to 500 billion percent made ZWD nearly out of value in reality and forced the government to give up its local currency as well as depend on USD and neighboring countries' currencies (South African rand). Even though the new currencies were officially put into circulation, the cash scarcity in Zimbabwe is on for the time being. Inhabitants have to queue up for hours in order to withdraw money.
.jpg)